Ερμιόνη

Κατοικημένη σχεδόν χωρίς διακοπή από το 3000π.Χ. η Ερμιόνη σου αποκαλύπτει το μεγαλείο της και την ιστορικότητά της σε κάθε σου βήμα. Εδώ οι αρχαίοι κάτοικοι ασχολούνταν με την επεξεργασία και την εμπορία της περίφημης «πορφύρας», μιας κατακόκκινης ανεξίτηλης βαφής του ομώνυμου οστράκου, με την οποία βάφτηκαν οι χιτώνες του Μεγάλου Αλεξάνδρου και σημαντικών Ρωμαίων στρατηγών.

Περπατώντας στα γραφικά πλακόστρωτα σοκάκια του λόφου θα δεις ιστορικά κτίρια όπως την πετρόχτιστη οικία του «Οικονόμου» που το 1827 φιλοξένησε τη Γ’ Εθνοσυνέλευση, ενώ σήμερα στεγάζει το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο. Δίπλα του το υπέροχο Καποδιστριακό Δημοτικό Σχολείο, χώρος πια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Στο κέντρο της πόλης δεσπόζει ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών (17ος αι.) ριζωμένος πάνω σε απομεινάρια ναού της «Χθονίου Δήμητρας». Φτάνοντας στην κορυφή που στολίζεται απ’ το νησιώτικου ρυθμού εκκλησάκι της Αγίας Ερμιόνης θα δεις να απλώνεται μπροστά σου μια υπέροχη θέα. Από τη μια η Ύδρα αλλά και η Δοκός με το αρχαιότερο ναυάγιο σου στέλνουν πρόσκληση για όμορφες αποδράσεις κι απ’ την άλλη ο ανθοστολισμένος κάμπος με τα εκλεκτά του προϊόντα σε τραβάει να τα γευτείς.

Δίπλα ο λόφος Κρόθι με το εκκλησάκι του Αγίου Γερασίμου σου προσφέρει μια μαγευτική θέα της Ερμιόνης είτε νωρίς το πρωί με τις αχτίδες του να την ξυπνούν από τον ήρεμο ύπνο της είτε το βράδυ όπου τα φώτα την καθιστούν πόλο έλξης.

Ιδιαίτερου κάλλους και το ονομαστό Μπίστι, μια πευκόφυτη προεξέχουσα άκρη της χερσονήσου στις παρυφές της πόλης. Στα καταγάλανα νερά της παραλίας μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου κολύμπι αλλά κι ένα μοναδικό περίπατο θαυμάζοντας τον κάτασπρο μύλο, τους ανεκτίμητους θησαυρούς και την εξαίσια θέα.

Η Ερμιόνη όμως φημίζεται και για τις πολλές και πεντακάθαρες παραλίες της. Εκτός από το Μπίστι, οι παραλίες Μπουρλότο, Κουβέρτα, Μαδέρι, Σεντόνι, Δάρδιζα, Πλέπι, Πετροθάλασσα αλλά και άλλοι πολλοί μικροί και ήρεμοι κολπίσκοι υπόσχονται να σου καλύψουν κάθε σου γούστο. Αν προτιμάς και λίγη περιπέτεια, τότε έλα για καταδύσεις στο νησί Κάππαρη 1,5 ναυτικό μίλι από τα Μαντράκια. Βούτηξε στα καθαρά και διαυγή νερά του που το 1960 είχε υμνήσει ο Κουστό κι απόλαυσε τα μυστικά του βυθού.

Πέραν όμως των θαλάσσιων δραστηριοτήτων και των περιηγήσεων, γραφικές ψαροταβέρνες με ολόφρεσκα ψάρια και όμορφα καφέ, σου απογειώνουν το ταξίδι σου στην αρχόντισσα Ερμιόνη.


  • Άργος

    Το Άργος είναι μία από τις αρχαιότερες πόλεις της Ελλάδας και η μεγαλύτερη πόλη του νομού Αργολίδας.

    Περισσότερα...

  • Τίρυνθα

    Στο δρόμο που συνδέει το Ναύπλιο με το Άργος πάνω σε λόφο δίκορφο δεσπόζει αιώνια κι ακατάληπτη η...

    Περισσότερα...