ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΝΑΥΠΛΙΟΥ "Ο ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ"

palamidis
 

Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1949 από τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου, από τον οποίο πήρε και το όνομά της. Από το 1952 λειτουργεί ως Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης» υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας.
Δεν αποτελεί μόνο ένα οργανωμένο κέντρο πληροφόρησης που συγκεντρώνει, επεξεργάζεται, οργανώνει και διαθέτει την πληροφορία-γνώση, αλλά ένα πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο.
Απαριθμεί πάνω από 75.000 τόμους βιβλίων περιλαμβάνοντας σπουδαίες συλλογές, όπως μέρος της βιβλιοθήκης του Άγγελου Τερζάκη, τα χειρόγραφα του Αντώνη Λεκόπουλου, τις παρτιτούρες του Βασίλειου Χαραμή.
Σημαντικότερη όλων είναι η σπάνια Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου του «πρώτου εν Ελλάδι», (1833-1935), που περιλαμβάνει τα ονομαζόμενα «παλαίτυπα», όπως χειρόγραφα, περιοδικά, εφημερίδες, σπάνια και πολύτιμα βιβλία Το χειρόγραφο και έντυπο υλικό είναι ψηφιοποιημένο.
Στους χώρους της λειτουργεί Δανειστικό τμήμα, Παιδικό, Αναγνωστήριο, Κέντρο Πληροφόρησης, τμήμα Τοπικής Βιβλιοθήκης , όπου υπάρχει συγκεντρωμένο το έντυπο υλικό που εκδόθηκε στην Αργολίδα και Κορινθία καθώς και υλικό που αφορά την ιστορία του τόπου μας.
Επιπλέον διαθέτει ένα σημαντικό αρχείο Εφημερίδων και Περιοδικών, που εκδόθηκαν στην Αργολίδα και Κορινθία και αποτελούν μία συλλογή τεκμηρίων ιστορικής σημασίας.
Στεγάζεται στο Νεοκλασικό κτίριο του 1875 όπου λειτούργησε το Παλαιό Παρθεναγωγείου Ναυπλίου, στη συμβολή των οδών Κωλέττη και Αμαλίας, στο κέντρο του Ναυπλίου.