ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΓΙΑΝΝΕΛΟΥ

giannelou
 
Η Αγγελική Γιαννέλου, νυν δηµότις Λυρκείας, γεννήθηκε το έτος 1957 στα Πουγκάκια Φθιώτιδας, όπου και µεγάλωσε. Μπήκε µε υποτροφία στο Τµήµα Αγγλικής Φιλολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστηµίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Τµήµα Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στο ίδιο Πανεπιστήµιο. Από τα γυµνασιακά της χρόνια γράφει ποίηση και διήγηµα. Έχει εκδώσει πέντε ποιητικές συλλογές: α. ‘σκεύη κεραµέως’ (Δωδώνη 1997) β. ‘Η λιτανεία των ψηγµάτων της χαράς’ (Αστήρ 2000) γ. ‘πένης οδίτης’ (Εριφύλη 2003) δ. ‘Άτροπος Νόστος’ ( Εριφύλη 2007) ε. Lacrimae Rerum (Εκδόσεις του Φοίνικα 2013).
Έχει γράψει µαζί µε τον Γ. Παύλο, καθηγητή της Πολυτεχνικής Σχολής του Παν. Θράκης, τα κείµενα για το ντοκυµαντέρ “Πρώτη Διαβαλκανική και Παρευξείνια Επικοινωνία” τού Ταµιείου Θράκης (Εκδόσεις Σταµούλης).
Το πρώτο της έργο ‘σκεύη κεραµέως’ βραβεύτηκε από την Ακαδηµία Αθηνών το Δεκέµβριο του 1998, µε το Βραβείο ‘Γεωργίου Αθάνα’. Το δεύτερο έργο της ‘Η λιτανεία των ψηγµάτων της χαράς’ τιµήθηκε µε Έπαινο στον Πανελλήνιο Διαγωνισµό ποίησης ‘Μάρκος Αυγέρης’ της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών τον Ιανουάριο του 2003. Το τρίτο έργο της ‘πένης οδίτης’ τιµήθηκε µε Έπαινο στον 22Ο Πανελλήνιο Διαγωνισµό Λογοτεχνίας της Ελληνικής Εταιρείας Χριστιανικών Γραµµάτων τον Μάρτιο 2005. Το ανέκδοτο διήγηµά της ‘Τα τζιτζίκια’ τιµήθηκε µε Έπαινο στον Πανελλήνιο Διαγωνισµό Διηγήµατος της Ηπειρωτικής Στέγης Γραµµάτων και Τεχνών (Ιωάννινα) το Δεκέµβριο του 1998. Ποιήµατα και δοκίµιά της υπάρχουν στην Ανθολογία Ποίησης και Πεζογραφίας τού "Φθιωτικού Λόγου" και στο περιοδικό “Πάροδος”. Ο όµιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων τής απένειµε Βραβείο «για την προσφορά της στη Λογοτεχνία» τον Φεβρουάριο του 2005. Τον Ιανουάριο του 2006 τής απονεµήθηκε το Μετάλλιο τής Μητροπόλεως Φθιώτιδος. Είναι µέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και του Οµίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων.
Ως εκπαιδευτικός της Μ.Ε µε τριακονταετή πείρα έχει διδάξει σε διάφορα Γυµνάσια και Λύκεια της χώρας καθώς και στα Μειονοτικά σχολεία: Λύκειο Γλαύκης και Γυµνάσιο Ολβίου – Νοµού Ξάνθης. Έχει συµµετάσχει σε Συµπόσια και Διηµερίδες Ποίησης και εχει παρουσιάσει το έργο Ελλήνων ποιητών σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας. Είναι καθηγήτρια του Γυµνασίου Αγίου Στεφάνου, παντρεµένη µε τον εκ Καρυάς - Άργους καταγόµενο Ιωάννη Π. Παναγιωτόπουλο και µητέρα τριών παιδιών.