ΜΟΡΦΩΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΑΣ ΚΙΟΥ

morfotikos syllogos neaskiou

Η αντίδραση μιας ομάδας νέων ανθρώπων στο άνυδρο πολιτιστικό τοπίο της Αργολίδας το 1978 προκάλεσε τη δράση και την ίδρυση του Μορφωτικού Συλλόγου Νέας Κίου, για να καλύψει τις ανάγκες, όχι μόνο ενός μικρού προσφυγικού συνοικισμού Μικρασιατικής καταγωγής, αλλά κι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής του Νομού Αργολίδας.

Οι δράσεις του Συλλόγου εξαρχής πήγαζαν από την ανάγκη ποιοτικής πολιτιστικής παραγωγής και στηρίχτηκαν στον εθελοντισμό και στην καλλιέργεια του πνεύματος, τις συνεργασίες και την ομαδικότητα. Γρήγορα διείσδυσε στη συνείδηση του κόσμου της Αργολίδας και απετέλεσε σημείο πολιτιστικής και πολιτισμικής αναφοράς, με την πραγματοποίηση του φεστιβάλ "ΚΙΑΝΑ", το οποίο παρουσιάζεται αδιάλειπτα από το 1979 έως και σήμερα. Βασικός στόχος υπήρξε πάντα η ανάδειξη της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας και της τοπικής ιστορίας της Νέας Κίου ώστε να διατηρηθούν στο συλλογικό ασυνείδητο οι μνήμες των αλησμόνητων πατρίδων.

Ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέας Κίου πάντα δρούσε, αντιδρούσε και συνεχίζει να αντιδρά παρ' όλες τις κοινωνικοπολιτικές αντιξοότητες της εποχής, προσπαθώντας να μετουσιώσει τη φθορά σε αναγέννηση.