Εισαγωγικό κείμενο Αντιπεριφερειάρχη

xeividopoulosΟι «δρόμοι πολιτισμού Αργολίδας» είναι το αποτέλεσμα μια αδήριτης ανάγκης έκφρασης των πολιτιστικών συλλόγων της Αργολίδας που επί πολλά έτη ασφυκτιούσε κάτω από την αδυναμία συντονισμού και οργάνωσης του συνολικά παραγόμενου πολιτιστικού προϊόντος στο Νομό μας.

Αυτή η προσπάθεια που φέτος ξεκινάει με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας είναι μάλλον κάτι που άργησε. Βλέπετε μολονότι αυτή η Περιφερειακή Αρχή και εγώ προσωπικά σταθήκαμε αλληλέγγυοι εμπράκτως, στο σύνολο σχεδόν των πολιτιστικών συλλόγων του Νομού μας συνδιοργανώνοντας με αυτούς εκατοντάδες εκδηλώσεις πολιτιστικού χαρακτήρα την τελευταία εξαετία, ενδεχομένως ολιγωρήσαμε να αντιληφθούμε την αξία της ενοποίησης όλων αυτών των δραστηριοτήτων κάτω από την ίδια ομπρέλα.

Οι «δρόμοι πολιτισμού Αργολίδας» έρχονται να θεραπεύσουν αυτήν ακριβώς την αδυναμία. Πρόκειται δηλαδή για την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια καταγραφής, ταξινόμησης και προβολής του πολιτισμικού γίγνεσθαι του Τόπου μέσω ποιών άλλων παρά των γνήσιων εκφραστών του δηλαδή των πολιτιστικών μας συλλόγων.

Οι «δρόμοι πολιτισμού Αργολίδας» δεν είναι ένα ακόμα φεστιβάλ. Μπορεί μέσα από αυτούς του «δρόμους» να παρουσιαστούν στο κοινό πλήθος από καλλιτεχνικές δημιουργίες από τον χώρο του θεάτρου, της μουσικής, του χορού, των γραμμάτων κ.α., η ειδοποιός διαφορά όμως με οτιδήποτε άλλο φέρει την ταμπέλα ενός φεστιβάλ είναι ότι στους δικούς μας «δρόμους» σκοπός είναι να στηριχθεί και να προβληθεί η ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία. Γι αυτό κι εδώ δεν θα φιλοξενηθούν ούτε περιοδεύοντες Αθηναϊκοί θίασοι… ούτε μετακαλούμενοι προβεβλημένοι αοιδοί…

Εδώ τον πρώτο λόγο έχουν οι Αργολιδείς δημιουργοί και στόχος μας είναι μέσα από ένα καλά οργανωμένο πλαίσιο υποστήριξης από την Περιφερειακή Ενότητα Αργολίδας και μέσω της ελκυστικότητας που προσδίδει ένα πλούσιο πρόγραμμα συσσωρευμένων εκδηλώσεων προς το κοινό να προσδώσουμε προστιθέμενη αξία σε κάθε μεμονωμένη προσπάθεια.

Είναι γεγονός ότι το πρότζεκτ είναι φιλόδοξο και τα προβλήματα αρκετά με πρώτο από όλα ένα περιορισμένο προϋπολογισμό για να στηρίξει μια τεράστια παραγωγή. Θεωρούμε όμως πως η ανάγκη της έκφρασης είναι ανυπέρβλητη και είναι ικανή να ξεπεράσει προβλήματα και να συγχωρέσει αδυναμίες. Στοίχημα για εμάς είναι οι «δρόμοι πολιτισμού Αργολίδας» που γεννιούνται φέτος να ορθοποδήσουν και με την πάροδο των χρόνων να γίνουν θεσμός και “brand name” ισχυρό και εξαγώγιμο.

Καλή επιτυχία!

Τάσσος Χειβιδόπουλος

Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας

 

 

ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Τάσος Χειβιδόπουλος (ΠΡΟΕΔΡΟΣ) - Αντιπεριφερειάρχης Αργολίδας
Ελένη Παναγιωτοπούλου - Θεματική Αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου
Καλλιόπη Καλκούνου - Μουσειοπαιδαγωγός
Γιάννης Λεοντάρης - Σκηνοθέτης και Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Θεατρικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου
Αντώνης Ρεμούνδος - Μουσικός, συνθέτης και μαέστρος της χορωδίας του πολιτιστικού συλλόγου «Φάρος» Πόρτο Χελίου
Γιάννης Γιατράκος - Υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων (πολιτιστικά, αγωγής υγείας, περιβαλλοντικά) της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. 
Σοφία Ξύδη - πρ. Δημοτική Σύμβουλος
ΟΜΑΔΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ
Eλευθερία Γιαμβριά
Κώστας Μαρλαγκούτσος